Tuesday, September 1, 2009

Ramadhan datang lagi!!!!



Ramadhan datang lagi......bulan puasa ni ape lagi yang sinonim kalau bukan bazaar Ramadhan.....macam-macam makanan adelah......ayam percik,nasi ayam,nasi tomato,nasi lemak dan macam-macam lagi la.....kuih-muih pun banyak la........





saya suka makan kek pandan.....sedap gler........tiap-tiap hari saya boleh makan
tapi makanan yang paling sinonim dengan Ramadhan mestilah buah kurma.......




buah kurma ni manis tapi langsung tak membawa ape-ape penyakit....ade kebaikan daripada keburukan.....

Terdapat juga di dalam al-Qur’an ayat yang menyatakan tentang kelebihan buah kurma ini, yang dialami oleh Sayydatuna Maryam ketika beliau mengandung Nabi Isa ‘Alaihi Salam sebagaimana tersebut di dalam surah Maryam ayat 25 :

h_dd26.jpg (19498 bytes)

Tafsirnya : "Dan gocangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak.

(Surah Maryam : 25)

dah pergi membeli tu jangan la sampai membazir ......sayang makanan tu...beli tetap beli,jimat tetap kena jimat........dah kenyang makan jangan lupa solatTerawih tau..........ape-ape pun saya nak ucapkan selamat menunaikan ibadah puasa kepada seluruh umat Islam diseluruh dunia....kat sini saya ade sediakan resepi ayam khas untuk anda semua...selamat mencuba....


Ayam JagungManis.
4 ketul peha ayam
75 gram mentega
garam dan serbuk lada sulah
sebiji lemon, potong menjadi lapan hiris
daun pasli untuk hiasan

Bahan untuk Sos
25 gram mentega
1 biji bawang besar, dicincang
1 tin jagung manis, toskan
25 gram tepung
300 gram susu sejat
garam dan lada sulah secukup rasa

1. Bersihkan ayam dan toskan. Gaul serta lumurkan dengan mentega, garam dan lada sulah.
2. Grill atau goreng hingga warna keemasan selama 15-20 minit.
3. Susun diatas pinggan dan tuang sos keatasnya. Hiasan dengan hirisan lemon dan daun pasli.

Cara untuk Sos
1. Cairkan mentega dang oreng bawang cincang sehingga lembut. Masukkan jagung manis dan tepung.
2. Kacau perlahan-lahan dan padamkan api. Masukkan susu sejat.
3. Didihkan lagi sehingga sos menjadi pekat. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
..................................SALAM......................

No comments:

Post a Comment